Gebroken5

Gebroken middenvoetsbeentje

Last van een gebroken middenvoetsbeentje? Je hebt 5 middenvoetsbeentjes in je voet. Een middenvoetsbeentje breuk is wanneer een van deze botten is gebroken. Er zijn twee belangrijke types van metatarsale fracturen: acute fracturen (als gevolg van plotselinge blessure) en stress fracturen (als gevolg van overmatige schade). Verschillende Engels voetballers hebben gehad middenvoetsbeentje breuken in de afgelopen jaren. U kunt last hebben pijn, zwelling en moeite te zetten gewicht op de getroffen voet. De behandeling is afhankelijk van het type en de plaats van de breuk.

Anatomie van de voet

Uw voeten moeten het gewicht van je hele lichaam te dragen. Er zijn veel botten in je voet. Ze zijn onderverdeeld in de tarsale botten, het middenvoetsbeentje botten en de vingerkootjes.

De tarsale botten zijn de grotere botten die het achterste gedeelte van je voet te vormen, met de calcaneus de grootste. Er zijn vijf middenvoetsbeentjes en deze krijgen namen van de eerste naar de vijfde. De eerste middenvoetsbeentje is de grootste en is het bot dat verbindt met je grote teen. Elke teen heeft drie kootjes, behalve de grote teen, die slechts twee. Dit betekent dat er drie verbindingen in de tenen (twee verbindingen in grote toe). Er zijn ook veel spieren, pezen en ligamenten in je voet.

De botten, banden en pezen in je voet vormen de voet bogen. Deze bogen zijn de zogenaamde longitudinale en transversale bogen. Het is je voet bogen die het mogelijk maken je voet op te houden het gewicht van je lichaam. Zenuwen ook het gevoel in de huid van je voet.
Soorten middenvoetsbeentje breuk

De middenvoetsbeentjes zijn enkele van de meest gebroken (gebroken) beenderen in de voet. Er zijn twee belangrijke soorten middenvoetsbeentje fracturen:

  •     Acute fracturen – als gevolg van een acute (plotselinge) letsel aan de voet (vaak laten vallen van een zwaar voorwerp op de voet, een val of een sportieve letsel).
  •     Stress fracturen – als gevolg van overmatig gebruik, of repetitieve, letsel aan een normale middenvoetsbeentje.

Middenvoetsbeentje fracturen kunnen soms ook optreden omdat de middenvoetsbeentjes zijn ten gevolge van osteoporose verzwakt. Zie onze folder ‘Osteoporose’ voor meer details.
Acute middenvoetsbeentje breuken

De os metatarsale V is de meest voorkomende middenvoetsbeentje dat gebroken is in acute (plotselinge) letsel aan de voet. Kunnen echter ook andere middenvoetsbeentjes ook verbroken worden. De eerste, tweede en vijfde middenvoetsbeentjes zijn de meest gewonden in de sport. Diverse Engels voetballers waaronder David Beckham en Wayne Rooney hebben gehad middenvoetsbeentje breuken in de afgelopen jaren.

De vijfde middenvoetsbeentje bot kan worden verbroken op verschillende punten langs de lengte afhankelijk van de letselmechanisme waardoor de breuk. Kortom, het os metatarsale V heeft een basis (het dichtst bij de hiel van de voet), een knobbel (een benig uitsteeksel, dat uitsteekt uit de basis), een as (het hoofdgedeelte van het bot), een hals en een hoofd.

Acute middenvoetsbeentje fracturen kunnen ook worden verplaatst of niet-verplaatste. Als de breuk wordt verplaatst, wordt het bot gebroken zodanig dat het veranderd of verplaatst positie.